Livesti läsnä

Livesti läsnä

Sunnuntai ja 23 astetta. Lämmin kesätuuli liehuttelee hiuksiani ja aurinko polttelee poskipäitäni kun istun vanhan kotoisalta tuoksuvan puuveneen kannella. Kastan varpaat viileään meriveteen ja hengitän syvään. Käännän katseeni pois mereltä ja hymyilen kun nään seurueeni. Jatkan tarinan kuuntelua, hymyilen ja nauramme. Hymyilen onnellisuudesta, enkä vain siksi että pitäisi hymyillä. Hymyilen, koska on hyvä olla juuri näin.

Viikonloppuna olimme maalla vanhemmillani. Isä oli laittanut vaarin vanhan puuveneen merikelpoiseksi ja lähdimme  pitkästä aikaa saaristoon. Tämä ei ollut syy miksi halusin kirjoittaa blogipostauksen (vaikka fiiliksissä asiasta olinkin), vaan halusin kirjoittaa läsnäolosta.

@laurakiuru

 

Läsnä? Yksinkertaisimmillaan läsnäolo on elämistä hetkessä. Kun on aidosti läsnä, ajatus ei karkaile menneessä tai kurkottele tulevaan, vaan sekä mieli että keho ovat samassa paikassa yhtä aikaa. Kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei aina ole.

Yksi tärkeä asia läsnäolon kannalta on tyytyväisyys tämänhetkiseen elämäntilanteeseen. Sen voit testata helpolla vain paperia ja kynää vaativalla tehtävällä edellisestä postauksestani Hyvä – Huono elämäKun on tyytyväinen elämäntilanteeseensa, ei haikaile tulevaan vaan nauttii elämästään tässä ja nyt. Ps. tehtävä saattaa myös muistuttaa siitä mikä on oikeasti sinulle kaikkein tärkeintä elämässäsi.

“Pling, pling, pling…” Jatkuvasti uusia viestejä ja meilejä luettavaksi. Varsinkin vapaa-ajalla on järkevää välillä laittaa kännykkä äänettömälle ja vastata sitten kun kerkeää. Jatkuva tavoitettavissa oleminen ei ole hyvästä vaan yksinkertaisesti stressitekijä.

On inhottavaa, jos ihmisiin ei saa heti yhteyttä, tiedän. Mutta kaipaan aikoja jolloin en omistanut kännykkää. Vastaan saamiini viesteihin yleensä heti, mutta haittana tässä on, että se keskeyttää hetkeksi ajatukset, asian jota silloisella hetkellä tekee jne. Tarvitseeko aina olla heti tavoitettavissa?

Mielestäni ei tarvitsisi. Silloin kun ollaan perheen, ystävien, puolison tai edes lemmikin kanssa, ei tarvitse vastailla viesteihin. Kyllä sen huomaa jos toinen on siinä, mutta ei ole aidoisti läsnä. Jopa lemmikit huomaavat sen. Kissani Oliver loukkaantuu jo kännykän nähdessään ja hyppää pois sylistä. Hänkin on oppinut, että huomio ei silloin ole 100 prosenttisesti hänessä, jos kännykkä on toisessa kädessä.

Takaisin aikaan jolloin ei ollut kännyköitä ei voi tietenkään palata ja onhan niissä paljon hyvääkin. Siihen on kuitenkin kiinnitettävä huomiota paljonko kännykän seurassa viettää aikaa ja missä tilanteissa sitä käyttää.

  1. Tyytyväisyys tämänhetkiseen elämäntilanteeseen
  2. Laita kännykkä äänettömälle
  3. Harjoittele tietoista läsnäoloa: Hyödynnä aistejasi. Mitä kuulet, näet, haistat…ympärilläsi?

No miksi sitten ylipäätänsä pitäisi olla läsnä? Läsnäololla tiedetään tutkimusten mukaan olevan suuri vaikutus hyvinvointimme kannalta. Ihminen joka on läsnä on keskimääräisesti onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Dilemma onkin siinä tarvitseeko ensin olla tyytyväinen elämäänsä, jotta voisi olla läsnä? Eli tuleeko onnellisuuskin ennen läsnäoloa? Itse uskon, että onnellinen ihminen osaa paremmin olla läsnä ja läsnäolo yhä lisää onnellisuutta. Yhtä kaikki, se tiedetään, että läsnäolo lievittää stressiä. Stressistä tulen kirjoittamaan oman postauksensa myöhemmin.

Läsnäolotaidot voi tarvita harjoittelua, mutta ei huolta sillä läsnäoloakin voi oppia ihan helpoin harjoittein. Lapset osaavat synnynnäisesti olla läsnä, mutta meillä aikuisilla läsnäolontaidot saattavat välillä ruostua. Tärkeää olisi keskittyä juuri siihen mitä on tekemässä ja niihin ihmisiin joiden kanssa on. Vain silloin kun keho ja mieli ovat samassa paikassa samaan aikaan, voi kokea hienoja unohtumattomia hetkiä = livesti läsnä.

Ole livesti läsnä rakkaittesi elämässä. Olet onnekas jos sinulla on jokin seuraavista; ihana perhe, ystäviä, puoliso tai kenties lemmikki. Nämä kaikki edellä mainitut tekevät elämästä merkityksellistä ja onnellista. Muistathan kertoa/näyttää heille usein kuinka arvokkaita he sinulle ovat ♡

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *